Dieta wiosną: jak wzbogacić ją w witaminy i minerały?
Wiosna to czas, kiedy mnóstwo osób chce powrócić do formy po zimie. W sezonie zimowym bardzo często brakuje nam motywacji do tego, aby zatroszczyć się o zdrową dietę. Chętniej sięgamy po tłuste potrawy, mamy mniej ruchu. W efekcie pojawia się przyrost wagi, którego większość z nas nie chce. Dodatkowo organizm jest osłabiony, brakuje mu witamin i minerałów, których podczas zimy otrzymywał znacznie mniej. Jak dbać o siebie, kiedy nadchodzi wiosna?
Urozmaicona dieta
Przede wszystkim trzeba zadbać o to, aby dieta była zróżnicowana. Powinno znaleźć się w niej dużo składników, które dostarczają witaminy i minerały. W diecie powinno znaleźć się mnóstwo warzyw oraz owoców. Można sięgać po te surowe, jak i gotowe. Świetnie sprawdzają się również soki. Koniecznie trzeba spożywać również produkty zbożowe. Te pełnoziarniste są najlepsze. Dostarczają bowiem węglowodanów, które są solidnym zastrzykiem energii. Nie można także zapominać o nabiale dostarczającym białka. Mleko i jego produkty to także źródło witaminy B2, A, D, K, E, potasu, fosforu, magnezu, żelaza, wapnia oraz cynku. W diecie powinny znaleźć się również chude mięso, ryby oraz jaja.
Działanie witamin oraz minerałów
Mikroelementy wpływają istotnie na różne aspekty naszego życia. I tak witamina A sprawia, że poziom złego cholesterolu ulega obniżeniu. Dzięki niej jesteśmy chronieni przed powstawaniem zmian miażdżycowych. Z kolei witamina C, która znana jest również jako kwas askorbinowy, jest niezbędna do tego, aby nasz układ odpornościowy pracował prawidłowo. Korzystnie wpływa na kondycję układu krążenia, hamuje również proces starzenia się skóry.